Sunday, October 21, 2012

angka dan kuasaAmat menarik apa yang ditulis oleh Bloggers Lawyer Garang Ikuti apa yang dikupas oleh penulis tersebut

Suka atau tidak, pemimpin PAS Kelantan perlu menerima hakikat sudah sampai masanya untuk mereka mempersiapkan diri menerima penghukuman rakyat dalam PRU 13 kelak berikutan pelbagai kelemahan urus tadbir sejak 22 tahun negeri ini diperintah oleh PAS.

Kegagalan Kerajaan PAS Kelantan memantau projek Pembangunan dan Pengindahan Tebing Sungai Kelantan (PTSK) di lembah Sireh, Kota Bharu sebagai mana disahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2011, pastinya bakal menambah kemarahan rakyat negeri.

Bertahun-tahun sebelum ini, sudah ramai penduduk setempat yang bangkit membantah projek berkenaan kerana meragui keberkesanannya dalam menaik tarafkan kehidupan mereka selain isu pengambilan tanah pada harga pampasan yang tidak munasabah.

Kini apabila Laporan Audit sendiri pula mengesahkan projek pembangunan PTSK tersebut bukan sahaja masih gagal disempurnakan, malah tanah negeri seluas 716.8 ekar yang bernilai RM318.29 juta juga telah dipindah milik kepada syarikat Liziz standaco Sdn Bhd tanpa melalui prosedur yang betul.

Ini sekaligus mengesahkan desas desus sebelum ini berkaitan wujudnya salah laku, penyelewengan dan rasuah dalam urusan tender dan kontrak projek tersebut yang melibatkan beberapa orang pemimpin negeri dalam Kerajaan PAS Kelantan.

Sudahlah begitu, janji manis Kerajaan PAS Kelantan konon rakyat negeri bakal menerima sebuah masjid baru yang indah dan besar bernilai RM20 juta juga langsung tidak nampak bayangnya walaupun tanah negeri sudah bertukar milik sejak bertahun lamanya.

Tambah menyemarakkan orang ramai apabila Laporan Audit juga mengesahkan projek Ladang Rakyat yang terbentang luas di Selatan Kelantan hingga kini hanya menguntungkan segelintir pihak yang mempunyai hubungan rapat dengan pemimpin PAS Kelantan.

Janji dividen RM200.00 sebulan serta peluang bekerja di Ladang rakyat sebagai peserta dengan gaji RM700.00 sebulan hanya tinggal janji. Segelintir yang bernasib baik dapat meraih habuan dividen dan gaji itupun disebabkan adanya hubungan kepartian dengan PAS negeri sahaja.

Lebih 80,000 ekar tanah kerajaan dan tanah milik rakyat termasuk tanah adat Orang Asli kini dikuasai syarikat milik Cina Singapura serta Taiwan.

Berulang kali rakyat bangkit membantah dan menyerahkan memorandum, Menteri Besar kelantan, Nik Aziz Nik Mat hanya memekakan telinga kononnya semua bantahan itu hanya bermotifkan politik.

Walhal, hak rakyat ditindas dan nasib rakyat terumbang ambing dek kerana kerakusan pemimpin PAS merampas hasil negeri untuk kepentingan diri dan kroni.

Sebelum ladang dibuka, segala pokok balak serta konsesi pembalakan hanya dirasai oleh tauke Cina Singapura yang turut dikongsi bersama dengan beberapa pihak yang berkepentingan dalam PAS dan kerajaan negeri. Inilah sebenarnya sasaran utama pemimpin PAS negeri yakni hasil kayu balak dan komisyen.

Bila segala isi perut hutan belukar habis diratah meninggalkan tanah-tanah bukit sahaja kemudian membawa kepada pencemaran sumber air, barulah ladang dibuka namun hasil dari pembukaan Ladang Rakyat itu pun tak terjangkau oleh majoriti rakyat negeri.

Kononnya tujuan pembangunan Ladang Rakyat itu akan dapat menandingi kejayaan tanah rancangan FELDA, ternyata hanyalah omong kosong pemimpin PAS sahaja.

Itupun pemimpin PAS masih mahu tunjuk lagak konon mahu membela nasib peneroka FELDA sedangkan sejak sekian lama peneroka FELDA memang sudah terbela hasil usaha Kerajaan Barisan Nasional.

Patutnya pemimpin PAS perlu berani membela nasib rakyat Kelantan terutama penduduk di Selatan Kelantan yang sudah bertahun-tahun tertindas dek kerana kegagalan Ladang Rakyat yang diluluskan oleh MB dan Exconya.

Pilihanraya Umum Ke 13 (PRU 13) kelak, usahlah PAS berharap untuk kekal di Kelantan, majoriti rakyat sudah muak dan mual dengan sikap hipokrit dan kuat mentekederah harta benda negeri oleh pemimpin PAS.

PRK DUN Galas tahun 2010 dulu hanyalah tanda awal bahawa kebangkitan rakyat Kelantan bermula dari Selatan kemudian bergabung bersama kekuatan rakyat di pusat bandar untuk sama-sama menumbangkan rejim pemerintahan diktator Nik Aziz Mulut Berus dan gerombolan PAS Kelantan.

PAS pasti tersungkur menyembah bumi sama seperti pokok balak yang jatuh menghempap tanah selepas digergaji dan ditarah sesuka hati.Politik adalah angka. Manusia bermain angka untuk mencari kuat dan mempertahankan apa yang mereka ada. Dalam hitungan angka, tak peduli apa terjadi yang penting mencapai kemenangan dan kekal berkuasa. Angka itu kuasa. Kuasa yang memberi keenakan yang sukar dicari selain dari kerusi politik. Tak ada tempat lain semewah dan seindah kerusi politik. Apa pun kata orang menjadi CEO bergaji besar, berjawatan JUSA bergaji besar semuanya tak semewah dan seindah kerusi politik. Di situ terhidang lauk kuasa nasi msrtabat dan kehebatan yang tak kunjung padam. Kalau benarlah kuasa ini tak bermakna mengapa sesudah merasai nikmat menduduki kerusi kedua negara, terlontar dan hilang kuasa, kini dia ingin kembali meraih apa saja untuk hanya satu kerusi. Apakah dia menjadi miskin sesudah terbuang dari politik? Apakah dia hidup merana kerana ketiadaan kuasa? Semuanya terjawab dalam tagihan dan raungan untuk kembali di kerusi kuasa. Bermakna tiada taranya kuasa tiada bandingannya hidup di sisi lain selain di sisi kerusi sang kuasa bernama Perdana Menteri.

Politik adalah percaturan untuk memancing angka yang mendaulatkan kuasa. Maka pelbagai kaedah digunakan. Dihamburkan kata-kata "Selamatkan Malaysia". Untuk apa? Apakah Malaysia menuju kehancuran dan kebobrokan yang total. Semua atas hitungan menambahkan angka. Peduli tentang kebenaran tetapi yang penting memberi tanda bahawa kerajaan yang ada sekarang tidak boleh diharapkan. Untuk apa? Agar menambahkan angka dan menang pilihan raya. Sebenarnya selamatkan siapa? Selamatkan mereka dari kalah dan tewas agar masih terus menjadi Yang Berhormat.

Untuk apa semua ini dibicarakan? Agar kita dapat melihat pertalian antara dogeng dan metos atau tragedi. Supaya kita lebih merasa bertanggungjawab dan peduli tentang nasib manusia dan derita sebagaimana dikatakan oleh Lawyer Garang. Politik bukan lagi untuk membela dan menghindari segala musibah dan masalah tetapi politik adalah untuk memiliki dan meraih kuasa. Ia bukan lagi pendiding si miskin yang dapat bantuan segara tetapi ia menjadi pendakian kepada mereka yang merasa empuk dan enaknya kuasa. Sudah berapa tahun suara dan jerit rakyat tentang masalah air, pengambilan tanah dan sebagainya, namun kerajaan yang bertanggungjawab dalam pentadbiran mengambil langkah tiada apa-apa. Semua beres dan selamat. Kerana mereka masih berpegang kepada formula untuk apa selamatkan minoriti yang menderita kalau dapat diyakinkan majoriti yang masih tegar dan utuh menyokong kita. Untuk apa menjenguk nasib miskin seorang dua yang tanpa rumah atau tanah kalau selagi masih mendengar suara yang ramai bergema menyokong. Tak akan tewas kerana tangis seorang miskin tanpa bantuan dan berharap. Tak akan kalah PAS di kelantan kerana isu air selagi rakyat Kelantan mengatakan kepimpinan Nik Aziz terbaik. Inilah premis politik yang mereka pegang. Memegang angka pada helai kertas di tabung buang undi lebih penting dari mengira nasib si miskin di kampung dan ceruk jauh.

Inilah politik yang ada sekarang. Pada pandangan lanskap biasa PAS akan tertiarap kerana banyak isu buruk yang ada. Tetapi PAS tak akan peduli segala isu yang tak akan menggugat angka mereka. Mereka telah berpegang kepada agama secara total. Pegangan mereka mudah membawa isu agama sebagai isu perjuangan PAS. Mainkan sentimen rakyat sebanyak mungkin betapa lemah dan hodohnya kerajaan BN berbanding kerajaan Islam zaman Rasulullah atau zaman khalifah. Mereka tak menceritakan zaman mereka kerana yang perlu diyakini adalah pemikiran rakyat perlu dibobrokkan dengan keburukan BN. Betapa BN terlalu jauh dengan Islam dan PAS begitu mahukan Islam sehingga mencanaikan hukum hudud sebagai gam yang menutup pintu fikir pengundi. Maka selagi ramai yang merasakan kebenaran ada pada PAS dan tidak pada BN selagi itu mereka merasa selamat di Kelantan. Formula ini telah mereka raih selama lebih 20 tahun dan mereka akan menggunakan resepi yang sama.

Sentimen rakyat mesti dibangkitkan agar kebencian berleluasa dan tak kunjung padam. Ketika kerajaan memberikan BRIM kepada rakyat massa dihamburkan dengan pelbagai tomahan duit haram dan sebagainya. Tujuannya adalah untuk membuang kepercayaan rakyat kepada kerajaan. Peduli apa mereka dengan keperluan rakyat massa yang miskin dan benar-benar mahukan pertolongan. Malah disihir pemikiran rakyat dengan candu politik bahawa wang itu hak rakyat dan kerajaan tak ada hak sebab itu diberi kepada rakyat. Tahu mereka bercakap tentang hak rakyat tetapi kenapa kemiskinan rakyat tak dibendung, tak diselesaikan masalah air, masalah tanah dan segala macam penyakit yang ada dalam kerajaan negeri kalau itu hak rakyat. Mereka mainkan sentimen lagi agar rakyat merasa yakin bahawa merekalah yang jujur dan kerajaanlah yang salah.

Diperkukuhkan lagi segala sentimen bahawa kerajaan BN zalim dengan isu royalti dan lebuh raya rakyat. Sebenarnya dari segi angka mereka bimbang akan melorot apabila semua rakyat menerima sumbangan kerajaan dengan hati terbuka. Api kebencian yang mereka hidupkan dibimbangi tak begitu kuat membakar kebencian rakyat kerana ada yang menangis menerima bantuan, ada yang kelu kerana terharu. Mereka sebenarnya takut dengan airmata rakyat. Seorang dua menangis mereka tak kisah tapi kalau menangis dan memuji kerajaan BN mereka nanar. Royalti adalah helah untuk memburukkan kerajaan BN manakala lebuh raya rakyat adalah muslihat untuk membenamkan nama baik kerajaan BN. Mereka sedar ke mana semua ini akan pergi. Mereka tahu ke mana penghujungnya tetapi politik mesti untuk menyelamatkan angka. Angka yang menjamin kemutlakan mereka di puncak kuasa. Kalau bukan kerana angka masakan sanggup berkawan dengan musuh yang lama bermain api. Hudud disebut secara perlahan untuk ambil hati pengundi dan yakini mereka bahawa Islam masih teraju perjuangan. Semua yang melihat melopong kagum. Do ngeng mereka mudah DAP bukan Islam dan bila mereka rapat dengan Islam mereka lebih baik dari UMNO yang langsung tak mahu Islam. UMNO musuh kerana agenda Islam mereka UMNO ganggu yakni hukum hudud. Tetapi apabila anak buah mereka sendiri bersuara buatlah hudud secepat mungkin, mereka diam tanpa apa-apa.

Meskipun diselar oleh DAP dengan ungkapan yang tak pernah dikeluarkan langsung oleh sesiapa pun pemimpin UMNO. Karpal Singh bermusuh dengan Datuk Nasharudin mereka tak apa kerana pada mata mereka Nasharudin bukan sahabat terbaik pun. Bergaduh Karpal dengan Nasharudin bukan Karpal dengan PAS. Begitu metos untuk pertahankan angka.
Jelas sepanjang tahun-tahun pentadbiran mereka di tampuk kuasa kepedulian tentang nasib rakyat tak seberapa. Melainkan ada pilihan raya kecil. Jelas di Manek Urai dan Galas mereka menjadi begitu budiman dan mendekati masalah rakyat banyak. Tak senang duduk mereka mencari sumber dan menabur wang untuk membela rakyat. Bagi BN ia sudah biasa begitu. Sentiasa membantu pada yang perlu. Cuma ketika di pentas politik mereka menyelar lagi bahawa BN zalim dan jahat. BN khianat kepada rakyat. Halang projek ke Kelantan kata mereka. Tetapi apabila dibuktikan dengan fakta mereka diam membisu bahawa iman di seluruh masjid di negeri Kelantan dibayar oleh kerajaan persekutuan. Selama memerintah PAS tak pernah membina sebuah masjid pun dan mereka hanya diam. Mereka tak risau sangat kerana paradigma rakyat sentiasa dilentur dengan ungkapan jangan dengar cakap UMNO, cakap BN mereka penipu. Jangan tengok TV dan baca akhbar UMNO semuanya tak betul. Mereka lenturkan nasib politik mereka pada paradigma rakyat yang masih mengakui semua PAS adalah benar belaka.

Mereka akan meneruskan tradisi ini kerana mereka mementingkan angka walau dengan apa cara sekalipun. Perjuangan UMNO dan BN begitu hebat menanti bukan sekadar menipiskan angka tetapi bagaimana mengikis dogma yang membelit pemikiran rakyat. Selain itu kita pula berdepan dengan mereka yang begitu mabuk kuasa. Bukan mudah meninggalkan keenakan dan keseronokan di puncak kuasa. Bukan senang membuang kerusi kuasa dan hanya menjadi penonton yang kaku dan dilupakan. Faktor usia bukan penghalang kerana ketuaan hanyalah hitung usia bukan hitung kuasa. Kuasa tak mengira usia. Selagi diperlukan selagi itu segala mimpi semuanya indah-indah.

Kita pun kalau kemabukan kuasa seperti itu, tak akan mencaopai tirai jaya. Kerana mereka sudah bersedia dengan racun untuk membunuh pengaruh dan jalur politik dengan bersendikan segala kelemahan dan kemudaratan kita. Mari kita kurangkan kelalaian dalam perjuangan dab ia bukan mudah.
Share this article :

0 comments: